Bucătărie pătrată: idei de amenajare și design

Amenajarea spațiilor este punctul de plecare pentru dezvoltarea unui proiect de proiectare și planificare interioară. De aceea, în procesul de gândire asupra detaliilor, orice idei sunt supuse corectării – în plus, adesea destul de radicale. Asimetria, pervazurile, vitrinele și forma dulapurilor – fiecare dintre aceste opțiuni dictează propriile reguli privind organizarea și decorul spațiului. Cu toate acestea, există un plan prietenos atât pentru ideile tradiționale, cât și pentru cele actuale – și acesta este binecunoscutul pătrat.

Configurația pereților de aceeași lungime este o soluție excelentă pentru o cameră precum bucătăria. Indiferent de dimensiunea camerei ca atare, puteți implementa o varietate de finisaje și mobilier. Să aruncăm o privire mai atentă la bucătăriile pătrate și să ne dăm seama cât de bine aranjăm dulapurile în ele și decorăm camera, în funcție de stilul interior pe care îl alegeți.

Bucătărie pătrată: alegerea aspectului dulapurilor

O bucătărie selectată corespunzător este considerată alfa și omega unui interior armonios. Cu toate acestea, în acest caz, vorbim nu numai despre designul fațadelor, ci și despre configurația mobilierului ca atare. Ești un fericit proprietar al unei bucătării pătrate și te străduiești pentru ideal? Merită să învățați cât mai multe despre fiecare opțiune.

Bucătăria cu un singur perete

În acest caz, toate dulapurile de bucătărie sunt situate de-a lungul unui perete. Întreaga zonă de lucru este de asemenea situată aici, iar restul bucătăriei este alocat pentru zona de luat masa. Această soluție este simplă, compactă și versatilă – iar această opțiune este cea mai potrivită pentru o cameră pătrată în următoarele cazuri:

 • Dacă bucătăria este foarte compactă – de la 10 × 10 la 13 × 13 ft (3 × 3 la 4 × 4 m).
 • Aveți planuri mari pentru mobilarea și decorarea zonei de luat masa și îi acordați preferință.
 • Ați planificat deja o insulă de bucătărie.
 • Proiectul de design include o zonă de luat masa cu o canapea.

Dispunerea bucătăriei cu un singur perete are un dezavantaj serios, cu toate avantajele – înlocuirea triunghiului de lucru cu un aranjament rând pe frigider, aragaz și chiuvetă. Dacă locuiți singur sau în cuplu, aceasta nu va fi o problemă prea mare, dar poate fi o problemă pentru o familie numeroasă, deoarece doar două persoane pot găti într-o astfel de zonă de lucru.

De asemenea, ar trebui să vă gândiți la extensia verticală a dulapurilor dacă bucătăria dvs. este mică: al doilea și al treilea nivel al dulapurilor vor crea un sistem ergonomic de depozitare.

Bucataria bucatariei (asezare paralela)

Să presupunem că intrarea în bucătăria dvs. este situată exact în centrul peretelui, iar fereastra este pe peretele opus, chiar vizavi de ușă. În acest caz, puteți lua în considerare o amenajare similară a dulapurilor de bucătărie și a zonelor de lucru. Dulapurile paralele arată elegant și respectabil, dar dacă sunteți interesat nu numai de estetică, ci și de practic, acordați atenție următoarelor reguli:

 • amplasarea unităților de lucru (suprafețe de gătit și tăiere, chiuvete) pe o parte a bucătăriei;
 • instalarea majorității dulapurilor și aparatelor de depozitare pe partea opusă zonei de lucru;
 • instalarea unei mese lângă fereastră sau, dacă spațiul permite, în centrul bucătăriei.

O nuanță importantă : vă puteți permite o bucătărie cu o construcție paralelă numai dacă există cel puțin 8 ft (2,5 m) de spațiu liber între rândurile de dulapuri situate de-a lungul pereților. Deci, o astfel de soluție va decora o bucătărie pătrată spațioasă, dar, din păcate, va fi prea greoaie pentru una compactă.

Bucătărie în formă de L (colț)

Construirea unei bucătării sub forma literei „L” poate fi considerată o soluție universală pentru orice bucătărie, indiferent de stil și zonă. Cu această configurație, sunt implicați doi pereți și un unghi între ei, ceea ce permite aragazului, chiuvetei și frigiderului să fie poziționat conform clasicului și recunoscut ca cel mai confortabil principiu „triunghi de lucru”, lăsând suficient spațiu pentru zona de luat masa.

Potrivit proiectanților, această configurație nu are dezavantaje grave, iar dificultățile legate de construcția sa sunt cel mai puțin probabil să apară. Și următoarele sfaturi ale experților vă vor ajuta să obțineți o armonie absolută:

 • Soluția optimă pentru plasarea unei chiuvete într-o cască în formă de L este colțul în sine, unde este ușor de abordat și, în același timp, ocupă un spațiu minim. Acordați atenție mobilierului cu un modul de colț trapezoidal.
 • Încercați să așezați dulapurile de bucătărie de-a lungul a doi pereți perpendiculari fără ferestre. În acest caz, veți construi un triunghi de lucru mai cu succes și veți menține distanțe confortabile între zonele funcționale.

Bucătărie în formă de U

Un aspect în formă de U este o altă opțiune mai mult decât potrivită pentru o bucătărie în formă pătrată. În acest concept, designerii, de regulă, folosesc trei pereți simultan și, în consecință, două colțuri între ei. Bucătării spațioase cu o suprafață de peste 15 mp (15 mp), o bucătărie-cameră de zi, spații pentru pasionați cu adevărat de gătit și bucătari profesioniști care lucrează acasă – pentru fiecare dintre aceste cazuri, o astfel de configurație promite să devină standard de confort și armonie vizuală.

Un efect similar se obține datorită dispunerii la fel de confortabile a suprafețelor de lucru și a dulapurilor atât de-a lungul unui perete gol, cât și de partea camerei cu fereastră. Acest lucru deschide o vedere interesantă a străzii, vă face șederea în bucătărie mai plăcută și vă permite să adăugați estetică printr-un design neobișnuit, care nu poate fi realizat pe perete fără o fereastră.

În același timp, nu toate bucătăriile pătrate sunt compatibile cu un aspect în formă de U – și în primul rând, acest lucru se aplică încăperilor mici, inclusiv celor cu acces la balcon, pe care dulapurile se pot suprapune pur și simplu. Credem că nu merită menționat faptul că nu va fi loc pentru o zonă de luat masa într-o bucătărie mică cu astfel de mobilier – acest lucru este de înțeles și așa. Și totuși există o cale de ieșire în majoritatea cazurilor – încercați să utilizați următoarele sfaturi:

 • Chiar și într-o bucătărie mică, teoretic este posibilă amenajarea dulapurilor în formă de U. Totuși, atunci o zonă de luat masa cu drepturi depline va trebui înlocuită cu o masă elegantă pentru două persoane sau un ghișeu de bar. Cu toate acestea, dacă locuiți singur sau în cuplu, aceasta nu va fi o problemă.
 • Înainte de a comanda dulapuri pentru bucătărie, luați cu atenție toate măsurătorile. Trecerea dintre dulapurile laterale ar trebui să fie de cel puțin 47 „(120 cm) (în cazuri extreme – 40” (100 cm)).
 • Mobilierul, pereții și fațadele dulapurilor trebuie alese în culori deschise sau mai bine într-un singur ton, astfel încât bucătăria să nu pară înghesuit. A doua modalitate de a „descărca” interiorul este să adăugați rafturi deschise în loc de dulapuri de perete sau chiar să lăsați peretele gol.
 • Nu aveți suficient spațiu într-o bucătărie pătrată, dar visați totuși să amplasați o masă standard cu 4 locuri; dulapurile în formă de U ar trebui să fie proiectate foarte compact – de exemplu, ar trebui să faceți una dintre părțile sale puțin mai scurte.

Dispunerea bucătăriei insulare

O soluție „insulă” la modă pentru bucătărie, în care unul dintre module este plasat în centrul bucătăriei, a devenit foarte populară în ultimii ani. Astăzi, designerii salută un astfel de design în mai multe cazuri: în bucătării spațioase (cel puțin 215 mp (20 mp)), pentru bucătării-camere de zi sau când insula poate fi folosită nu numai pentru gătit, ci și ca zonă de luat masa .

Unul dintre avantajele cheie ale unei insule de bucătărie este așa-numita „libertate de manevră”. Puteți aranja triunghiul de lucru pentru a vă potrivi și a proiecta zona de luat masa și sistemele de depozitare în cel mai atractiv mod. Dacă doriți, puteți folosi insula pentru a pregăti prânzul și cina și pentru a discuta cu prietenii – o astfel de flexibilitate este mai relevantă astăzi decât oricând.

Cu toate acestea, acest aspect într-o bucătărie pătrată are dezavantajele sale. Deci, așa cum am menționat deja mai sus, va trebui să uitați de plasarea insulei într-o zonă mică imediat – sau va trebui să faceți totul cât mai compact posibil, lăsând o zonă de luat masa în bucătărie pentru cel mult 2-4 persoane. Ei bine, fericiții proprietari de camere mari nu sunt ocoliți de problema obișnuită pentru astfel de cazuri – necesitatea de a ridica podeaua pentru a găzdui comunicațiile, de a instala o sobă, chiuvetă și conducte de evacuare.

Următoarele sfaturi vor ajuta la integrarea competentă a insulei de bucătărie în interiorul unei bucătării pătrate:

 • Masa insulei trebuie, de asemenea, să se potrivească în formă cu configurația generală a camerei.
 • Distanța de la insulă direct la dulapurile de bucătărie sau orice alt mobilier trebuie să fie de cel puțin 40 ”(100 cm).
 • Pentru a nu complica renovarea, este logic să echipați insula cu o sobă electrică sau un frigider mic – cu o capacitate de maximum 100-120 litri.

Bucătărie peninsulă

Proiectanții văd o bucătărie peninsulă ca o alternativă mai compactă la aspectul unei insule de bucătărie. Spre deosebire de insulă, peninsula poate fi atașată de perete sau poate completa dulapurile de bucătărie. O astfel de soluție este destul de acceptabilă în următoarele cazuri:

 • pentru bucătăriile mici (peninsula este o alternativă excelentă la masa de luat masa);
 • în bucătării spațioase – pentru zonare practică și ergonomică;
 • bucătării-camere de zi – ca alternativă la un ghișeu de bar sau o zonă de comunicare pentru o companie mică;
 • ca zonă de lucru în bucătărie, sub rezerva amenajării unei mese separate.

Bucătăria peninsulei atrage prin compacitatea ei necondiționată, dar în unele cazuri, este considerată mai mult ca o extensie a dulapurilor de bucătărie. Nu posedă independența unei insule cu drepturi depline și dimensiunea unei săli de mese întregi, peninsula ocupă un fel de poziție intermediară și poate face o bucătărie compactă mai confortabilă sau poate adăuga spațiu de manevră pentru proprietarii cărora le place să gătească.

Iluminat pentru o bucătărie pătrată

O bucătărie pătrată este armonioasă în sine și rareori necesită tehnici de corectare vizuală a spațiului. Cu toate acestea, un scenariu de iluminare bine construit nu trebuie neglijat – poate crea o atmosferă confortabilă și, în același timp, unică.

Pentru bucătăriile cu un aspect similar, schema tradițională de iluminare este relevantă, constând din trei niveluri:

 • General – Oferă un anumit nivel de luminozitate camerei în ansamblu. Pentru aceasta, puteți utiliza spoturi, lămpi de cale, candelabre clasice sau combinații de mai multe opțiuni simultan.
 • Iluminatul de lucru – mai luminos și mai precis pentru treburile casnice confortabile. În primul rând, este elaborat pentru triunghiul de lucru – și toate acele spoturi și benzi LED rămân cea mai populară opțiune.
 • Accent – pentru a evidenția elemente de design specifice și a crea o stare de spirit specială. În mod similar, puteți sublinia frumusețea dulapurilor, puteți atrage atenția asupra unui blat de bar sau a unui element decorativ neobișnuit.

Aparate și elemente funcționale: reguli pentru amplasarea într-o bucătărie pătrată

Deci, când ați decis aspectul și tipurile de dulapuri, este timpul să vă gândiți unde și cum să amplasați aparatele de bucătărie. Desigur, în primul rând, merită să vă concentrați asupra preferințelor și caracteristicilor personale ale proiectului de design, dar există încă reguli de bază pentru fiecare element:

 • Frigider . Întrucât utilizați frigiderul cel mai des, atunci merită să-l plasați în zona de acoperire. Mai mult, într-o bucătărie pătrată, aveți mai multe opțiuni – de exemplu, lângă zona de luat masa sau mai aproape de intrarea în bucătărie. Stilul interior poate afecta și amplasarea acestuia: de exemplu, pentru un mansardă și un stil scandinav, sunt adecvate frigiderele independente cu designul corespunzător, în timp ce pentru stilul clasic este preferabil un aparat de uz casnic încorporat, care nu prea atrage atenția.
 • Chiuveta . Cel mai bun mod de a poziționa chiuveta este la aproximativ 20 ”(50cm) de la frigider. Astfel, puteți transfera imediat produsele la chiuvetă fără a atinge alte suprafețe ale dulapurilor de bucătărie.
 • Mașina de spălat vase . Acest aparat de bucătărie este de obicei plasat lângă chiuvetă – este mai ușor să îi aduceți comunicări. În același timp, cea mai bună opțiune este în continuare modelul încorporat, închis cu un panou frontal pentru designul dulapului.
 • Plită . Soba este de obicei plasată la o anumită distanță de chiuvetă – de regulă, 30-40 ”(80-100 cm). Această parte a blatului este cea mai utilizată în procesul de gătit, astfel încât toate „unitățile tehnice” necesare vor fi la îndemână.
 • Cuptor . Puteți să-l instalați sub plită dacă preferați soluțiile tradiționale sau îl puteți construi mai sus într-unul dintre dulapurile de bucătărie verticale – ceea ce este mai important pentru designul laconic modern. Cel mai important lucru este să nu experimentați niciun disconfort în timpul operației.

Culori pentru o bucătărie pătrată

Paleta de culori pentru o bucătărie pătrată respectă aproximativ aceleași reguli ca și designul acestor camere în ansamblu – desigur, cu excepția nuanțelor specifice. Ca de obicei, ar trebui să alegeți culoarea de bază a interiorului și să alegeți tonuri de accent – este suficient să folosiți 2-4 nuanțe. În ceea ce privește profunzimea, spectrul și saturația culorilor, este obișnuit să vă concentrați asupra dimensiunilor camerei atunci când alegeți.

Bucătărie compactă

Un spațiu mic are nevoie de extindere vizuală – acest lucru este necesar pentru a vă simți mai confortabil și mai încrezător în bucătărie. Desigur, o paletă ușoară iese în prim plan, adăugând lumină, aer și optimism. Dacă sunteți în căutarea soluțiilor pentru o bucătărie mică pătrată, aruncați o privire la următoarele tonuri:

 • diverse nuanțe de alb – mai ales calde;
 • gri deschis – fum și perlă;
 • smântână și lapte;
 • nisipos și galben pal;
 • piersică și roz deschis;
 • albastru pal, verde deschis, turcoaz pal.

Mobilierul, aparatele și materialele textile sunt potrivite ca accent luminos – dar în același spectru de culori ca una dintre nuanțele de bază.

Bucătărie medie

Nu există reguli stricte pentru alegerea unei palete de culori pentru spațiile cu o suprafață de 5-15 mp. Puteți folosi orice nuanțe care vă plac, dar nu uitați de un fel de „limită” – nu mai mult de 2-3 tonuri într-o singură cameră. De obicei, proprietarii bucătăriilor de dimensiuni medii sunt ghidați atât de gustul lor, cât și de stilul interior ales. Poate fi fie o gamă ușoară și calmă pentru un design modern, fie una bogată și profundă pentru stilurile clasice și industriale.

Bucătărie spațioasă

O cameră cu o suprafață mai mare de 15 mp (15 mp) sau o bucătărie combinată cu un living nu este doar un spațiu impresionant, ci și necesitatea de a fi împărțit în zone funcționale, lucru pe care îl faceți foarte interesant cu ajutorul culoare. Practic nu există restricții în ceea ce privește spectrul și saturația, dar merită totuși să rămâi în stilul specificat.

În plus, într-o bucătărie pătrată spațioasă, experimentele sunt posibile și în ceea ce privește alegerea unei scheme de culori, mai ales că designerii oferă mai multe direcții simultan:

 • monocrom – decorarea camerei într-o singură culoare folosind tranziții de ton;
 • contrast – utilizarea a două sau trei culori din diferite sectoare ale roții de culori;
 • proximitate în nuanțe – culori care stau aproape una de cealaltă în roata de culori;
 • monotonie – nuanța exactă este utilizată pe suprafețe cu texturi diferite.

Dezvoltarea unui proiect de proiectare a bucătăriei pătrate poate fi un proces fascinant. Selecția de mobilier, culori și aparate de bucătărie – vă așteaptă multe descoperiri interesante, pe care va trebui să le studiați mai detaliat. Cu toate acestea, în acest caz, rezultatul va depăși toate așteptările!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *