Cum să alegi iluminatul băii?

Baia ar trebui să fie luminoasă în orice moment al zilei, indiferent dacă are sau nu fereastră, dar suficient de atmosferică pentru a ușura relaxarea în timp ce faceți dușul. Și acest lucru va necesita o iluminare diferențiată, nu numai funcțională, ci și decorativă.

Culoare și putere

Ca în orice cameră, baia ar trebui să aibă cel puțin două surse de lumină. Cum se determină numărul lor în interior?

Se presupune că 1 mp. (11 ft2) Necesită 5 wați de putere. De exemplu, într-o cameră cu o suprafață de 5 mp. (55 ft2), oglinda poate fi echipată cu cinci ochiuri ascunse de 5W și o lampă suplimentară. Depinde mult și de culoarea interioară – într-una mai întunecată, este mai bine să alegeți becuri mai puternice sau mai multe surse de lumină.

Este bine dacă una dintre lămpi va da lumină aproape de naturală. Acest lucru va fi parțial compensat de lipsa unei ferestre în interior. De asemenea, nu amestecați prea multe culori contrastante ale luminii – acest lucru va crea haos vizual și va obosi ochiul.

Deci, ce culoare de lumină este cea mai bună pentru baie?

Cu siguranță este bine să evitați culorile reci – pielea va avea o culoare pală neplăcută, iar iluminarea va irita, nu va ajuta. O lumină neutră ușor rece este mai bună, iar lemnul și nuanțele calde predomină în interior – becurile cu o nuanță ușor caldă, care, la rândul lor, ar trebui evitate lângă oglindă, deoarece pot distorsiona culoarea machiajului.

Iluminat cu baie LED

În prezent, cele mai populare sunt lămpile cu LED-uri. Avantajul lor este eficiența energetică și durabilitatea (durează de 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale). Becurile cu led nu se încălzesc, ceea ce le face în siguranță – atingerea lămpii nu duce la arsuri nici măcar pentru o lungă perioadă de timp. Cu un consum mai mic de energie (folosesc cu 80% mai puțin decât becurile cu incandescență), iluminatul cu baie LED poate genera aceeași cantitate de lumină ca becurile tradiționale – de exemplu, 40W corespund LED-urilor de 4-6W.

Halogeni de baie

La rândul său, lumina emisă de lămpile cu halogen este aproape naturală, adică sănătoasă pentru ochi. De asemenea, nu schimbă culoarea pielii sau culoarea articolelor precum produsele cosmetice. Halogenii durează de la 2 la 5.000 de ore, ceea ce este mult mai lung decât becurile cu incandescență și consumă cu 30-50 la sută mai puțină energie decât becurile cu incandescență.

Lămpile fluorescente, în comparație cu becurile tradiționale, consumă de cinci ori mai puțină energie, iar durata lor de viață este de câteva ori mai lungă (în medie, acestea durează 10 ani). Becurile moderne de baie cu halogen se aprind rapid, de asemenea, calde, cu o nuanță gălbuie. Cu toate acestea, acestea conțin mercur și sunt nocive pentru mediu.

Iluminat într-o baie mică

Când pregătiți un design ușor într-o baie mică fără ferestre, merită să căutați modalități de a adăuga iluminare suplimentară camerei. De exemplu, puteți separa o parte a acestuia cu un perete de sticlă în loc de uși pline, instalați geamuri sau în întregime din sticlă opală și înlocuiți fațadele mate ale dulapului cu fațade lăcuite sau oglindite.

Iluminarea de bază

Dimensiunea și modelul corpului de iluminat, care vor ilumina cea mai mare parte a interiorului, trebuie, în primul rând, să corespundă suprafeței și stilului său. O lampă cu pandantiv cu o nuanță decorativă mare nu este potrivită peste tot. Această soluție va arăta bine într-un interior foarte înalt – va reduce distanța dintre podea și tavan. Este, de asemenea, o necesitate în băile elegante, băile pline de farmec sau rustice. Cu toate acestea, în încăperile mici există riscul pătrunderii apei în cablurile electrice – în acest caz, este mai bine să refuzați această idee.

Spoturile cu LED sau halogen instalate la intervale regulate într-un tavan fals sunt mult mai potrivite. Cu toate acestea, acest lucru necesită ajustarea instalației electrice, deci nu se va descurca fără o mică remodelare.

O alternativă ar fi corpurile de iluminat montate la suprafață – acestea nu trebuie să fie încastrate în tavan. Ocupă puțin spațiu și sunt minunate pentru băile mici. În plus față de corpurile de iluminat neutre din cutii de oțel acoperite cu pulbere, pot fi găsite și modele din lemn care aduc o anumită căldură unei băi sterile.

O altă soluție frecvent utilizată sunt lămpile fluorescente liniare ascunse în spatele armăturilor de sticlă. Ele luminează camera destul de uniform, pot fi utilizate într-o cabină de duș și evocă asocieri plăcute cu ferestrele de pe acoperiș, ceea ce este deosebit de benefic în încăperile mici. Din păcate, dezavantajul lor este prețul și complexitatea asamblării.

Iluminat funcțional pentru baie

Aceasta este o categorie importantă de lămpi. Datorită acestora, putem efectua în mod eficient acțiuni precise, cum ar fi machiajul sau bărbieritul sau putem scoate ceva dintr-un depozit imens. Nu li se cere să atragă atenția prin aspectul lor, dar sunt cel mai util în utilizarea eficientă a băii.

Iluminarea oglinzii din baie

Să începem cu oglinda. Aici greșim cel mai adesea. Trebuie să decideți alegerea iluminatului în acest loc deja în etapa de reparație – depinde de câte conexiuni aveți nevoie. Dacă optați pentru o lampă deasupra oglinzii, cel mai bine este să difuzați ușor lumina dacă are un abajur din sticlă mată.

Lămpile fluorescente liniare LED vor funcționa și ele bine. Lămpile de perete cu o umbră deschisă direcționează lumina direct către partea de sus, ceea ce creează umbre pe față – în astfel de condiții, este dificil să te machiezi bine.

Lampa de deasupra oglinzii trebuie instalată la o înălțime de cel puțin 170 cm (5,5 picioare) de podea, adică în linia vizuală, astfel încât să nu orbească ochii. Cea mai bună soluție sunt două lămpi situate pe părțile laterale ale oglinzii – lămpile vor lumina bine fiecare parte a feței.

De asemenea, puteți cumpăra un dulap cu iluminare încastrată – cu o lumină de perete, benzi LED sau mici puncte de lumină. În acest caz, cablul electric trebuie așezat în spatele dulapului.

Oglinda este la fel de importantă ca lampa și becul în sine. Puterea optimă pentru un bec obișnuit este de 60 W (acestea sunt totuși utilizate din ce în ce mai puțin) și de 6,5–8 W pentru un LED.

Amintiți-vă culoarea adecvată – cea mai bună este naturală, adică culoarea 4000-5000K (marcajul poate fi găsit pe ambalajul lămpii). Un alt factor important este indicele de redare a culorilor (CRI). Este definit pe o scară de la 0 la 100 – cu cât este mai mare, cu atât sunt mai naturale culorile. Lângă oglindă ar trebui să existe o lumină de calibru 90.

Iluminatul dulapului

Ce altceva mai merită să ne amintim? Iluminarea interioară a unui dulap va fi utilă și într-o baie, mai ales dacă aveți la dispoziție un spațiu de depozitare amplu. Este ușor să iluminiți rafturile cu benzi LED sau puncte de lumină. Unele sisteme de iluminat pornesc la deschiderea dulapului.

Dacă nu există suficient spațiu în interiorul compartimentului de depozitare pentru un comutator tradițional, acesta poate fi înlocuit cu un comutator de cablu (dar această soluție este doar pentru mobilier înalt). Dacă nu dorim să instalăm o instalație electrică suplimentară în dulap, lămpile cu LED fixate pe benzi și alimentate cu baterii vor fi salvate.

În lumina întunecată

Să nu uităm că o baie este și un loc relaxant în care vrei să te relaxezi după necazurile zilei.

Deci, să creăm o atmosferă propice relaxării și, în această zonă, beneficiile luminii sunt de neprețuit.

Magazinele au benzi LED care schimbă culoarea, care vor oferi o strălucire blândă, care va face cada mai plăcută atunci când este instalată într-un corp de cadă pe podea sau în nișe decorative.

Există, de asemenea, LED-uri minuscule speciale pentru instalarea în îmbinarea dintre plăci ceramice.

Lumina lor slabă vă va ajuta să creați o atmosferă plăcută și, de asemenea, să decorați un interior care, în general, este lipsit de decorațiuni.

Cu toate acestea, trebuie să vă gândiți în prealabil la o astfel de iluminare la etapa de renovare sau de proiectare a băii.

Corpuri de iluminat impermeabile – ne pasă de siguranță.

Nu toate lămpile, prizele sau întrerupătoarele sunt potrivite pentru baie. Unele corpuri de iluminat nu tolerează bine umezeala și vaporii de apă.

Pentru a folosi baia în siguranță, ar trebui să alegeți modele impermeabile. Aceste informații, marcate cu un simbol impermeabil IP și două numere, se găsesc pe eticheta produsului.

Baia poate fi împărțită în patru zone.

  • Zona „0” este situată în interiorul dușului și al căzii sau pe podea. În această etapă, veți avea nevoie de un corp de iluminat care să reziste la imersiunea completă în apă – trebuie să aibă un grad de protecție de cel puțin IP 67 la o tensiune redusă de 12 V.
  • Zona „1” este un loc situat până la 2,5 metri deasupra căzii sau a piscinei pentru copii – aveți nevoie de lămpi cu simbolul IP44 și tensiune de 12 V.
  • Soclurile, întrerupătoarele sau lămpile situate în zona „2”, adică la o distanță de 60 cm (2 picioare) de suprafața laterală a băii, chiuvetei sau cabinei de duș, pot avea deja o tensiune de rețea de 230 V, dar trebuie totuși să mențineți o rezistență crescută la apă și să alegeți echipamentul marcat IP44 …
  • Zona „3” este cea mai sigură – contactul cu apa este cel mai mic aici, astfel încât să puteți alege în siguranță lămpile cu simbolul IP21, care funcționează de la 230V.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *